RADY a TIPY
RADY a TIPY
AKO SI VYBRAŤ UDIAREŇ?
Momentálne máme na výber klasickú udiareň s ohniskom alebo elektrickú udiareň s generátorom dymu. Pokiaľ skutočne uvažujeme o kúpe jedného z nich, položme si pár otázok ako kde to využijeme, koľko máme priestoru, ako často budeme udiareň používať.Bude jednoduchšie odpovedať na tieto otázky, keď porovnáme tieto dva typy udiarne.
ZÁKLADY ÚDENIA PRE AMATÉROV
Začnime tým, čo je údenie. Počas procesu údenia je mäso podrobené tepelnému spracovaniu, pri ktorom sa z produktu vplyvom teploty odparuje voda. Vyrábať mäso, ktoré je šťavnaté a zároveň dobre údené, je veľká zručnosť. Tradičné údenie by malo prebiehať v prírodnom dyme z vhodného druhu suchého dreva alebo drevených štiepok.
RADY A TIPY AKO ÚDIŤ RYBY A MÄSO
Údenie za studena sa používa hlavne na údenie surového mäsa. Jedná sa o údenie mäsa alebo rýb dymom s teplotou do 30 ° C. Čas údená sa môže v závislosti od produktu, ktorý chceme získať, predĺžiť na niekoľko dní. Údenie za studena je proces, pri ktorom údené mäso schne rovnomerne po celej časti a chudnutie nepresahuje 20% vody.